Kışladağ’da, fay hattı ve maden endişesi

Blog Single

Kışladağ’da, fay hattı ve maden endişesi

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu bir araya gelerek Uşak Kışladağ Ve Türkiye’deki diğer madenlerin söz konusu olduğunu dile getirdi. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu sözcüsü Funda Akçora, “Erzincan’daki facianın boyutu, yani çöken miktar 600 milyon ton ağır metalli maden toprağı. Bu kütle için kullanılan siyanür miktarı ise 4 milyon 80 ton. Kışladağ Altın Madeninde siyanür İliç sahasının genişliği yaklaşık 3 milyon m2. Alan” dedi.

AFAD’a göre Gediz Fay hattında her an 7,1 şiddetinde deprem yaşanabilir

Akçora, Kışladağı’nın 2013 tarihli ÇED raporuna göre maden sahası Gediz ve Çivril fay hatlarının arasında yer aldığını ve AFAD’a göre Gediz fay hattında her an 7,1 şiddetinde deprem yaşanabileceğini, bölgede 3 yılda bir 5 ve üzeri depremler olduğunu ve beşik gibi sallandıklarını ifade etti. Akçora, Çivril fay hattının diri bir fay olduğunu ve olası bir depremde 600 milyon ton siyanür ve ağır metalden oluşan bu kütlenin ne olacağını,  İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre Eşme ve Ulubey bölgesindeki yeraltı  sularında arsenik oranının normalin 70 ile 700 kat arası fazla olduğunu ve Arsenik oranının fazla olmasının,  Kışladağ ile bir bağının olup olmadığının araştırılmasını istediklerini dile getirdi.

“Kışladağ  altın madeni ne durumda”

Eşme ilçesi Kışladağ Altın Madeninin ne durumda olduğunu soran Akçura konuşmasına şöyle devam etti: ”Şimdi sormak lazım. Kışladağ Altın Madeninin 2015’teki ÇED dosyasında neler yazıyordu? Eğer o dönem, Murat Dağı’nda kazanılan başarının benzeri yaşansaydı, Tüprag neleri itiraf etmek zorunda kalacaktı? Yine İliç’te yaşanan felaket ve Murat Dağı’ndaki itiraflar ışığında bakarsak,

Tüprag’ın 2013’te hazırladığı “kapasite artışı ÇED raporuna göre, İliç sahasında 600 milyon ton maden kayasına 4 milyon 80 bin ton siyanür uygulandı, uygulanıyor. Kuzey ve güney olmak üzere iki siyanür İliç sahasında 120’şer m. yükseklikte ağır metal yüklü maden kayası istifleniyor. İliç’in kat kat fazlası! Kışladağ Altın Madeninde siyanür İliç sahasının genişliği yaklaşık 3 milyon m2. Neredeyse Cumhuriyet mahallesi kadar bir alan! Alaşehir ve Salihli ovasına dek bölgenin önemli tarım arazilerindeki verim düşüklüğü ve mahsul kalitesizliği ile Kışladağ altın madeni siyanür İliç alanında olan tozuma arasında bağ var mı? Ve yine, son yıllarda yaşadığımız yeraltı sularının çekilmesi ve kimi köylere tankerlerle su taşınması ile Kışladağ Altın Madeni arasında bağ var mıdır? Geçen ay Uşak Karacahisar köyünde kuraklık yüzünden toprak ikiye bölünmüş ve heyelan meydana gelmişti. Ve şubat ayında diz boyu kar olması gerekirken bahar havası yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu yaz çeşmelerimizden su akmayabilir”

Akçora, Bu yaz çeşmelerimizden su akmayabilir, Kışladağ Altın Madeninin, Uşak’ın tükettiği suyu tek başına kullandığı ve bunun için bir bedel ödemediği iddia ediliyor, Kışladağ altın Madeni ne kadar su tüketiyor ve bu suya nasıl ulaşıyor? Yoksa biz, Erzincan İliç’teki felakete gerek bile kalmadan, bir altın madeninin yaratacağı olası sorunları, 20 yıldır yaşıyor muyuz?” cümleleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Haber Paylaş: